Ioana Alexandra Anastasiu

Am 13 ani și sunt elevă la Școala Gimnazială nr. 280 din București. Încă de la o vârstă fragedă, m-am simțit captivată de lumea magică a poveștilor, mi-am lăsat sufletul să valseze pe ritmurile line ale muzicii basmelor, sperând că, într-o zi, voi deveni creatoarea propriilor tărâmuri, propriilor personaje.

Dacă personajul tău preferat (apropo, care este acesta?) s-ar hotărî să viziteze Bucureștiul, pe unde l-ai plimba?

Personajul meu preferat este Miss Marple, protagonista uneia dintre cele mai cunoscute serii de volume polițiste ale Agathei Christie. Parfumul eleganței sale ar trebui să-și lase izul fin prin cafenelele și cofetăriile celebre ale Bucureștiului – Casa Capșa, Hotelul Intercontinental –, iar pașii cadențați și foșnetul rochiei sale ar trebui să răsune cristalin prin încăperile maiestuoase ale Palatului Cotroceni. Acestea sunt locurile în care aș însoți-o pe stimata domnișoară Marple.

O amintire dragă cu un prieten petrecută în București.

Pentru mine, Bucureștiul este o urzeală de amintiri frumoase, amintirile copilăriei prezente. Cu toate acestea, nu voi uita niciodată o zi caldă de început de toamnă, ultima zi de vacanță de vară, atunci când am petrecut după-amiaza alături de colegii mei, în Parcul Carol. Ziua a fost încununată de zâmbete, de clipe minunate, conectându-ne, parcă, cu natura și unii cu alții, așa cum nu o mai făcusem. Mă simțeam ca într-o familie, mă simțeam minunat!

Cu ce îți place să călătorești prin București? De ce?

Îmi place să călătoresc prin București cu mașina, deoarece pot admira, astfel, peisajele extraordinare ale orașului, pe fundalul muzicii de la radio. Muzica este unul dintre lucrurile care îmi captivează mintea și sufletul, reprezentând o sursă pură de fericire.

Dacă n-ai locui în București, unde ți-ar plăcea să locuiești?

Mi-aș dori tare mult să locuiesc în Roma, fiindcă mă simt atrasă de tot ceea ce înseamnă Italia, mâncare, istorie, natură… Ar fi minunat să-mi petrec măcar o vară în acest oraș!

Ce locuri ai vrea să se schimbe în bine în București?

Bucureștiul nu este perfect, sunt multe lucruri ce pot fi schimbate în acest oraș. Cât despre locuri, consider că Parcul Carol ar merita o șansă la reamenajare. Țin tare mult la acest parc și sper din suflet că va primi atenția cuvenită, refacerea scărilor, măturarea aleilor, curățarea lacului în care viețuiesc o sumedenie de păsări, pești și broaște țestoase, dar și la malul căruia oamenii servesc ceva de mâncare, în diverse localuri.

Ce personaj de poveste ai vrea să fie primarul Bucureștiului?

Albus Dumbledore ar putea fi un primar de nădejde al orașului nostru, acesta debordând de energie, înțelepciune și bunătate. Cred că el este personajul perfect pentru un astfel de statut.

În ce anotimp îți place Bucureștiul cel mai mult?

Vara este anotimpul în care Bucureștiul strălucește de frumusețe, întâmpinând cu brațele deschise turiștii și pe cei care doresc să-l exploreze, asemeni mie, descoperindu-i tainele de pe străduțele întortocheate și de la ferestrele deschise ale caselor vechi din La Belle Époque.

Bucureștiul din prezent, din trecut sau din viitor? Care ar fi Bucureștiul în care ai vrea să locuiești?

Cu siguranță, Bucureștiul din trecut. Adesea, îmi place să-mi imaginez locuința ca fiind o căsuță modestă, situată pe Calea Victoriei, cu pereții împodobiți de trandafiri în nuanțe pale de roz, admirând nobilimea și stimabilele doamne ce se perindă agale, de-a lungul Podului Mogoșoaiei. Parcă și simt mirosul parfumurilor acestora, al fumului de țigară și izul puternic al pudrei proaspăt aplicate pe pielea albă ca laptele…

Cum ai vrea să arate școala ta?

Întotdeauna mi-am dorit să devin un personaj din basme. Astfel, școala la care aș vrea să merg trebuie să fie una dedicată eroilor de poveste, să-i învețe pe elevi cum să se descurce în propria lor poveste. Un castel din marmură, ascuns printre ramurile falnice ale arborilor din Pădurea Basmelor, asemănător celui din Școala pentru Bine și Rău“ – aceasta ar putea fi școala mea de vis.

Dacă ar fi să ridici o statuie, ce fel de statuie ai ridica (pentru cine / pentru ce) și cum ar arăta?

Îmi iubesc tare mult părinții, ei sunt ființele cele mai apropiate sufletului meu, iar sentimentele pe care le port față de aceștia nu pot fi exprimate în cuvinte, doar prin tresăltarea inimii plină de iubire și recunoștință. Toate acestea, dragostea, gratitudinea, fericirea și ce este mai frumos pe lume, le-aș cuprinde în mâinile mele și cu ele aș construi o statuie care să-i înfățișeze.

 

Citește cartea cu superpoveștile premiate la ediția I-a

 

Citește cartea cu SuperPoveștile premiate la ediția a II-a